Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τους τελευταίους μήνες κι όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών γινόμαστε όλοι μάρτυρες της ραγδαίας ανόδου του φασισμού στην ελληνική κοινωνία, με τη μεταφορική αλλά και την κυριολεκτική του έννοια. Χιλιάδες είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών μόνο που αναφέρονται στη νεοναζιστική – χουντική εγκληματική συμμορία με την επωνυμία «Χρυσή Αυγή».

Τα ήρεμα νερά, ωστόσο, ήρθε να ταράξει ένα γεγονός με μάρτυρες περίπου 20 και πλέον φοιτητές του τμήματός μας. Την ημέρα Παρασκευή, 27η Απρίλη και ώρα 11 π.μ., μετά το πέρας του μαθήματος της Θερμοδυναμικής, ο επίκουρος καθηγητής Στυλιανός Φούλιας, ζήτησε την προσοχή των φοιτητών και ξεκίνησε έναν σύντομο μονόλογο ο οποίος αναφερόταν στις εκλογές της 6ης Μάη. Αφού συνέστησε ν’ αποφευχθεί η αποχή, το λευκό και το άκυρο σαν επιλογές, πρότεινε στο ακροατήριο να «ρίξει αντιμνημονιακή κι αντισυστημική ψήφο για να εκδικηθεί το πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας». Όταν μερίδα φοιτητών συγκεντρώθηκε γύρω από την έδρα, ξεκίνησε ένας έντονος διάλογος με αφετηρία τον άστοχο χαρακτηρισμό συναδέλφου μας εκ μέρους του διδάσκοντα ως «Χρυσαυγίτισσα». Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοπέλας και συσπείρωσε περισσότερο κόσμο γύρω από το χώρο. Ακολούθησε λεκτική διαμάχη μεταξύ φοιτητών και του καθηγητή. Το κλίμα όξυνε η αναφορά του κου Φούλια στην Χρυσή Αυγή ως το «μοναδικό αντισυστημικό κόμμα με προοπτική» αλλά κι άλλα συναφή όπως η αναφορά στον εθνικισμό ως τη «μόνη μαχόμενη αντίληψη κατά της παγκοσμιοποίησης», την αναγραφή στο πίνακα του συνθηματικού «Α.Ρ.Δ.» (δηλαδή αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι), η καταγγελία διάφορων απεργιών κι η προσβλητική και προκλητική στοχοποίηση διάφορων αριστερών, εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων ως συστημικών και προβαλόμενων από τα Μ.Μ.Ε. τα οποία έχουν ως σκοπό να μας μετατρέψουν σε «σταλινικό φασιστικό κράτος εγκληματιών»! Μερίδα των παρευρισκόμενων φοιτητών αντέδρασε, παρουσιάζοντας επιχειρήματα ενάντια στο ναζισμό, κάποιοι άλλοι έφυγαν κι η συζήτηση έληξε σε σχετικά ήπιους τόνους αλλά με φορτισμένο το κλίμα.

Καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη το γεγονός αυτό ως προσβλητικό απέναντι στην ιστορία μας, τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είναι αδιανόητο, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ακαδημαϊκός να χρησιμοποιεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών για να προπαγανδίσει φασιστικές αντιλήψεις και να διαφημίσει ένα κόμμα-υμνητή του φασισμού που κατέστρεψε τρεις φορές σε έναν αιώνα την Ελλάδα! Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές των Ναζί σε μια πόλη όπου η Εβραϊκή κοινότητα οδηγήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κι εξολοθρεύτηκε, σε μια πόλη μόλις μερικά χιλιόμετρα από το μαρτυρικό χωριό «Λιγκιάδες» που οι ναζί ξεκλήρισαν, δολοφονώντας αντάρτες αλλά ακόμα και ανήλικα παιδιά, έγκυες γυναίκες κι ανήμπορους ηλικιωμένους! Ομολογούμε, όμως, πως το συμβάν αυτό δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις των εταιρειών παρουσιάζουν το –πάλαι ποτέ παράνομο- φασιστικό κόμμα αφ’ ενός μεν να εισέρχεται στη Βουλή κι αφ’ ετέρου δε να αποτελεί λύση στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Οι Χρυσαυγίτες, πρώην φυλακόβιοι και βαρυποινίτες, έμποροι ναρκωτικών κι όπλων, διακινητές μεταναστών και νταβατζήδες, δολοφόνοι και συνεργάτες της ΕΥΠ, των ΜΑΤ και της ασφάλειας, για χρόνια κρύβονταν και δρούσαν με τις πλάτες του κρατικού μηχανισμού εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του. Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας οδηγεί μέρος του κόσμου -χωρίς να έχει επίγνωση του περί τίνος πρόκειται- στη φωλιά του λύκου.

Καλούμε τον κόσμο να μην λιποψυχήσει και ν’ αντιτεθεί με κάθε δυνατό μέσο στην νεοναζιστική λαίλαπα η οποία, από την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς όλα δείχνουν θα έχει και «πολιτική νομιμοποίηση». Οι λάτρεις του καθοδηγητή των αντιπροσφυγικών πογκρόμ και μετέπειτα δικτάτορα Ι. Μεταξά, του φονιά εκατομμυρίων αθώων σε όλο τον κόσμο Χίτλερ και των υπεύθυνων για τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και τις εξορίες αγωνιστών κι αντιφρονούντων αλλά και της τραγωδίας της Κύπρου του ‘74 «Χούντας των Συνταγματαρχών» δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία!

ΟΧΙ: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα. Είναι ένα κόμμα που καλλιεργεί τις φυλετικές διακρίσεις και κάθε όψη της ρατσιστικής ιδεολογίας, εις βάρος των μεταναστών, των αριστερών, των ομοφυλόφιλων, των φτωχών, των ζητιάνων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες! Εξυμνεί την πιο απάνθρωπη και βάρβαρη ιδεολογία που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης: τον χιτλερισμό! Δεν είναι πατριώτες, είναι οι απόγονοι των συνεργατών των Γερμανών στην Κατοχή! Δε φέρνουν περισσότερη ελευθερία αλλά αβάσταχτη σκλαβιά! Δεν είναι δημοκράτες, θέλουν στρατιωτική χούντα πλάι στη χούντα των τραπεζών και του κεφαλαίου! Δεν είναι νόμιμοι κι ηθικοί, κατηγορούνται συνεχώς για εγκλήματα, από προπηλακισμούς κοινωνικών αγωνιστών, βανδαλισμούς και φόνους μέχρι κι εγκλήματα πολέμου!

ΔΕΝ πάσχουμε από υπερβολική δημοκρατία αλλά από ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!
ΚΑΜΙΑ ψήφος δημοκρατικού πολίτη στη Χρυσή Αυγή!
ΚΑΜΙΑ ανοχή στους Ναζί και τους ομοϊδεάτες τους! Ποτέ ξανά Φασισμός!

ΑΝΤΙ-ΥΛΗ – Σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης στο Φυσικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου