Τρίτη 30 Απριλίου 2013

1η Μάη: Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!

Έχουν περάσει 127 χρόνια από τη ματωμένη 1η Μαΐου 1886 του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο, όπου τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.Το νόημα της,όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να το σβήσουν,αλλά αναπαράγεται και αποτελεί και παράδειγμα για νέους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις από τη πρώτη στιγμή προσπάθησαν να τσακίσουν τη Πρωτομαγιά με ξύλο και σφαίρες, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να την "εξαγοράσουν" μετατρέποντάς τη σε επίσημη αργία και σε γιορτή των λουλουδιών.

Στη φετινή εργατική πρωτομαγιά, η κυβέρνηση ύστερα από πίεση του εμπορικού κεφαλαίου αποφάσισε να "μεταφέρει" την αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 7 Μάη. Όμως τα συνδικάτα απάντησαν  στην κίνηση αυτή, κηρύττοντας πανεργατική πανελλαδική Απεργία για την Τετάρτη 1η Μάη.


Σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει το νόημά της στους σύγχρονους αγώνες του κόσμου της εργασίας. Κι αυτό γιατί στο βωμό της κρίσης, οι κυβερνήσεις μέσα από τα μνημόνια βαδίζουν στην ισοπέδωση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εργασία όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το 8ωρο δεν υπάρχει πουθενά, ενώ παράλληλα προωθούνται μεγάλης κλίμακας απολύσεις και συνεχείς μειώσεις μισθών, που πλέον είναι στα όρια της εξαθλίωσης!

Μπροστά σε αυτή την επίθεση, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι μέσα από τους ανυποχώρητους συλλογικούς αγώνες σε κάθε χώρο. Οι φοιτητές την ώρα που θέλουν να τσακίσουν τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα που αυτά έχουν, στερώντας μ΄αυτόν τον τρόπο κάθε εργασιακή προοπτική και συλλογική αναπαράσταση, πρέπει να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων που αγωνίζονται. Η νεολαία συνολικά αυτή τη στιγμή καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης με το χειρότερο τρόπο, αλλά χρειάζεται να βγει δυναμικά στο προσκήνιο λέγοντας πως δεν θα γίνει η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης!


Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, δεν μεταφέρεται! Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

    Καλούμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη μαζί με το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Σικάγο-Κομμούνα-Οκτώβρης-Ισπανία
Οι εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου