Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Κάλεσμα για Γενική Συνέλευση, Πέμπτη 26/3/15Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κερδίζονται! Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας!


Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένα αριστερό κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του κράτους. Μπορεί από τις 25 Γενάρη η κυβέρνηση να έχει αλλάξει, αλλά δεν βλέπουμε καμιά αλλαγή στην καθημερινότητα του λαού. Αυτούς τους δυο μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλώνεται σε κινήσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της στην εξουσία αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επαναλαμβανόμενα Eurogroup μέχρι τα τέλη Φλεβάρη και ταυτόχρονα η υποβάθμιση θεμάτων όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπ. Οικ., των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων,  το ζήτημα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ κ.α.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον λάθος τρόπο που γίνεται η εκκένωση των «κέντρων φιλοξενίας μεταναστών», όπου τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς καμία πρόβλεψη ούτε για το που θα μένουν, ούτε για την ιατρική τους περίθαλψη. Παρόλο που είναι σωστή η εκκένωση αυτών των χώρων, θεωρούμε ότι δεν ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά έγινε βεβιασμένα μετά το θάνατο του τρίτου μετανάστη-φιλοξενούμενου με ελλειμματικό σχεδιασμό δίνοντας πάτημα στη Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιήσει ξανά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Επίσης από της 2 Μαρτίου κρατούμενοι των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας με αιτήματα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού (ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας) και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα.  Στηρίζουμε τον αγώνα των απεργών πείνας και απαιτούμε την άμεση δικαίωσή τους.

Περί Β.Ε.Τ

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής βγήκε μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της σχολής όπου το τμήμα των καθηγητών ζήτησε να οριστούν δυο εκπρόσωποι από τον φοιτητικό σύλλογο για την επιτροπή διαμόρφωσης του προγράμματος σπουδών. Για εμάς η καλύτερη εκπροσώπηση του φοιτητικού συλλόγου είναι η μαζική παρουσία του στη συνεδρίαση γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής μας συνέλευσης.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα έτη, παραμένουν ανοιχτά θέματα σε σχέση με τα μαθήματα επιλογής. Είμαστε πλήρως αντίθετοι με τον περιορισμό στον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν σε μαθήματα επιλογής που δεν έχουν εργαστήριο (Ιατρική Γενετική, μαθήματα του Παιδαγωγικού) αλλά και με την καταβολή χρηματικού ποσού για τη διεξαγωγή εργαστηρίων-εκδρομών (Οικολογία Πεδίου). Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε την άρση των περιορισμών αυτών αλλά και τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων εργαστηρίων.

Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει αφορά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων, όπου είναι ακόμη μια φορά πολύ εντατικοποιημένο, με ώρες εργαστηρίων όπως 10-1, 11-2, 12-3, δυσκολεύοντας τόσο τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει κάποιες μέρες με πολλά μαθήματα και αφήνει άλλες χωρίς κανένα. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε τον καλύτερο καταμερισμό των μαθημάτων και τη μη διαμόρφωσή του με βάσει τις προτεραιότητες των καθηγητών που μπορεί να είναι και εξωπανεπιστημιακές και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων 9-12 και μετά τις 2.


Ο σύλλογός μας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ενεργός και έκανε αρκετές κινητοποιήσεις, αλλά και μια κατάληψη, για να διεκδικήσει την υλοποίηση των αιτημάτων του, γιατί ακριβώς αναγνωρίζει ότι μόνο μέσω του συλλογικού δρόμου μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να απαιτήσουμε πιο μαχητικά από ποτέ την υλοποίηση των αιτημάτων που είχαμε ανέκαθεν όσον αφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την απόσυρση του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, την κατάργηση των οργανισμών των Ιδρυμάτων, την κατάργηση των συμβουλίων Ιδρύματος και του σχεδίου Αθηνά, την άρση των διαγραφών, την προάσπιση του ασύλου. Δεν περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να μας τα παραχωρήσει, αλλά αγωνιζόμαστε καθημερινά γι’ αυτά μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες!

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο!

Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26 Μάρτη και ώρα 11πμ στην αίθουσα του ισογείου!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου