Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίσματα Δ.Σ. του Β.Ε.Τ. Τρίτη 15/1/2013

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Β.Ε.Τ. της Τρίτης 15/1/2013 πέρασαν τα εξής ψηφίσματα:

1) Για την εκλογή του εκπροσώπου φοιτητών στο τμήμα

  "Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει ανακοινώσεις μέσω των Τμημάτων και των Συγκλήτων προκειμένου να αναδειχθεί ο εκπρόσωπος των φοιτητών βάσει των νόμων 4009/11 και 4076/12. Οι διατάξεις των νόμων αυτών υπαγορεύουν τη διενέργεια εκλογών με ενιαία λίστα για κάθε σύλλογο, καθώς και ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
  Είναι κατακτημένο δικαίωμα με αγώνες και αίμα των φοιτητών και των συλλόγων τους να αποφασίζουν και να ψηφίζουν μέσω των διαδικασιών που έχουν οι ίδιοι επιλέξει. Κανένα Υπουργείο, καμία κυβέρνηση και κανένας νόμος δεν θα ορίσει τον τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών.
  Για τον λόγο αυτό είμαστε απέναντι στις εκλογές με ενιαία λίστα, όπου υπερισχύουν προσωπικές υποψηφιότητες και δεν γίνεται παράθεση και αποτύπωση των πολιτικών σχεδίων και συσχετισμών που υπάρχουν στον σύλλογο καθ' όλη την ακαδημαϊκή χρονιά. Επίσης, αν οδηγηθούμε σε ηλεκτρονικές εκλογές, αυτές εγείρουν σοβαρά ζητήματα διαβλητότητας, όπως έχουμε ήδη δει να συμβαίνουν με την ηλεκτρονική εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης.
  Απέναντι λοιπόν στη διάλυση του πτυχίου, στην εξαθλίωση της καθημερινότητας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, προτάσσουμε το δρόμο των συλλογικών τρόπων διεκδίκησης και είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής κομματιών του νόμου-πλαίσιο, όπως είναι και η εκλογή για τον μοναδικό εκπρόσωπο φοιτητών στο Τμήμα, στα πλαίσια και των αποφάσεων που έχει πάρει ο φοιτητικός σύλλογος του Β.Ε.Τ. το τελευταίο διάστημα.
  Για εμάς θεωρούμε πως ισχύουν οι εκπρόσωποι που έχουν βγει από τς φοιτητικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και απαιτούμε την έγκαιρη ενημέρωση αυτών βάσει της λίστας που έχει σταλεί στην γραμματεία."

2) Για την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και την καταπάτηση του Ασύλου
  "Η χούντα του μνημονιακού οδοστρωτήρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να μην αφήσει καμία μέρα αναξιοποίητη στο χτύπημα των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων εργαζόμενων και νεολαίας! Έτσι, πλάι στις αντεργατικές ρυθμίσεις για δουλειά τη Κυριακή και την εισβολή στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Villa Amalia δεν έχασε ευκαιρία με την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ να επιχειρήσει άλλο ένα καίριο πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα κι τις ελευθερίες.
  Η επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ την Παρασκευή 28/12, παρουσία εισαγγελέα, έγινε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης και αποτελεί ξεκάθαρο και στοχευμένο χτύπημα στο πανεπιστημιακό Άσυλο, το φοιτητικό κίνημα αλλά και συνολικά τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα τόσο εντός όσο κι εκτός των ιδρυμάτων για την ανατροπή της επίθεσης αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης
   Τα επιχειρήματα περί «πάταξης του παραεμπορίου» δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους πιο εύπιστους  καθώς η επιχείρηση ουσιαστικά ήταν η  εισβολή σε στέκια πολιτικών χώρων,  και η μετέπειτα δημοσίευση-κατάσχεση υλικού που βρισκόταν εκεί. Η επίθεση συνοδεύτηκε κι από μία καλά συντονισμένη επίθεση των κυρίαρχων ΜΜΕ που έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν για το «άσυλο ανομίας, άντρο του παραεμπορίου και των κουκουλοφόρων» προσπαθώντας να σπιλώσουν για ακόμα μία φορά το Άσυλο. Φοβούνται τους επικείμενους αγώνες και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
   Τέτοιες ενέργειες, όποια περίοδο κι αν γίνουν, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Κανένας Πρύτανης, καμία κυβέρνηση και κανένα Συμβούλιο Ιδρύματος δεν θα αποφασίσουν για το άσυλο και τους φοιτητές. ενάντια στη διάλυση του πανεπιστημίου που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, προτάσσουμε το δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, όπως έχει αναδείξει το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις συνελεύσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, και τον τελευταίο λόγο θα έχουν πάντα οι φοιτητές και οι συλλογικές τους διαδικασίες."

3) Για την παρουσίαση του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση των Νέων" από την κυβέρνηση
   "Αυτό είναι ένα από τα δώρα της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες για το 2013. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα και πάμθηνους εργάτες. Αξιοποιούν το βάσανο της ανεργίας για το οποίο ευθύνεται το σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημά τους, για να επιβάλλουν σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους την ολιγόμηνη δουλειά με μεροκάματα πείνας, και μετά πάλι το πέταγμα στην ανεργία. Αυτή τη ζωή προορίζουν γι τις νέες και τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. 
     Ήδη η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντεργατικό. αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, απολύει εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα για να προσλάβει νέους με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με ωράριο λάστιχο. 
   Η κατάρτιση και η εργασιακή εμπειρία είναι το δόλωμα στη φάκα της υπερεκμετάλλευσης, τσακίζοντας τις απαιτήσεις των νέων από τη ζωή, τη δουλειά με δικαιώματα. 
     Με τα συγκεκριμένα μέτρα γενικεύουν τη μαθητεία στο χώρο δουλειάς. Ο ίδιος ο εκμεταλλευτικής θα εκπαιδεύει το νέο, καθορίζοντας ο ίδιος τι θα μάθει, ανάλογα με τι τον συμφέρει. Πάνω απ' όλα θα τον εκπαιδεύει να κρατάει τη μέση σκυφτή και το στόμα κλειστό. Είναι επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς. 
   Με την βούλα της κυβέρνησης νομιμοποιείται η ανασφάλιστη δουλειά. Η νέα γενιά, αν δεν ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, θα βλέπει τη σύνταξη με τα κιάλια.
     Όσοι νέοι μπουν σε αυτά τα προγράμματα να είναι έτοιμοι να σηκώσουν το ανάστημα. Το εθνικό σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων να συναντήσει το σχέδιο δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος με τη συμμετοχή των νέων. Να γίνουν η μάχιμη δύναμή του. Κανείς να μην δεχθεί να φαγωθούμε μεταξύ μας για μια θέση στη σύγχρονη σκλαβιά. Κανείς να μη δεχτεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων.
      Διεκδίκηση τώρα:
   -Επίδομα ανεργίας και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους
   -Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα
   -Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει
    τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην
    επιστήμη και στην τεχνολογία
    Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Αυτό φαίνεται και από τους λογαριασμούς μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Οργανωθείτε. Παλέψτε για την ανατροπή τους. Δυναμώστε τη λαϊκή συμμαχία. Μόνιμη λύση είναι η εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου