Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κάλεσμα σε Γ.Σ.- Ψήφισμα για τις διαγραφές φοιτητών

Σύμφωνα με το Υπουργείο και τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό (που ψηφίστηκε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 24/07/2014, σε περίοδο που οι φοιτητικοί σύλλογοι απουσίαζαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών), όσοι συμφοιτητές μας εγράφησαν σε 4ετείς σχολές έως το ακαδημαϊκό έτος 2003 – 2004 πρέπει να διαγραφούν φέτος ενώ για τις 5ετείς σχολές εφαρμόζεται για όσους εγράφησαν από το 2001 – 2002. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου (διαγραφές στα ν+2 έτη), η οποία εγκαινιάζει τις διαγραφές φοιτητών μέσω της οριζόντιας διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων», του «λιμνάζοντος δυναμικού». Μέσω αυτής της διαδικασίας 180.000 συμφοιτητές μας διαγράφονται τώρα, χωρίς να έχουν λάβει προηγούμενη προειδοποίηση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη παράμετρο.

Όπως παρουσιάζεται το θέμα των «αιωνίων» από μεριάς κυβέρνησης, υπουργείου και ΜΜΕ δημιουργεί εσκεμμένα την εντύπωση στην κοινωνία ότι οι φοιτητές αυτοί κοστίζουν στο κράτος και κατ’ επέκταση πληρώνουν γι αυτούς οι φορολογούμενοι. Ότι αυτοί φταίνε για την υπολειτουργία των ιδρυμάτων και ότι δημιουργούν μια εξευτελιστική εικόνα για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ «τεμπέληδων» φοιτητών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οι φοιτητές αυτοί δε κοστίζουν σε κανέναν αφού μετά το πέρας των ν+2 ετών δεν δικαιούνται φοιτητικές παροχές (πάσο, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές). Ουσιαστικά το μόνο που κοστίζουν είναι μια κόλλα χαρτί στις εξεταστικές. Σχετικά με τη φήμη της υπολειτουργίας των τμημάτων λόγω των «αιώνιων», αφού δε κοστίζουν τίποτα, ο μόνος λόγος ξεσκαρταρίσματός τους είναι η μείωση χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Αναφορικά με το προσδιορισμό των «αιώνιων» και «τεμπέληδων» ας μας απαντήσουν πόσο τεμπέλης είναι ένας φοιτητής ο οποίος αναγκάζεται να δουλέψει ή να φύγει από τη πόλη από την οποία σπουδάζει επειδή δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά λόγω της πολιτικής της εξαθλίωσης των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Γενικά, η κίνηση των διαγραφών δεν αφορά μόνο τους «αιώνιους» αλλά το σύνολο του φοιτητικού σώματος αφού έτσι εδραιώνεται η εφαρμογή του ορίου σπουδών στα ν+2 έτη. Με αυτόν τον τρόπο πιέζουν τους φοιτητές να πειθαρχηθούν και να μην εναντιωθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση.

Μέσα σε αυτήν την επίθεση, το προηγούμενο διάστημα, ήταν οι πάνω από 1000 διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα των διαγραφών. Τα πανεπιστήμια αντικειμενικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το μισό προσωπικό. Ήδη κάποιοι υπάλληλοι, αναγκάζονται να δουλεύουν 4 ώρες σε μια θέση και 4 ώρες σε κάποια άλλη, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών και την εξουθένωση των ίδιων των εργαζομένων. Πατώντας πάνω σε αυτό, έρχονται να μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών για την «ομαλή» λειτουργία των υπηρεσιών.

Ακόμα, οι διαγραφές συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση για τη διεθνή κατάταξη των ιδρυμάτων βάσει αυτής , και αυτό γιατί ένα από τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι η μικρή αναλογία φοιτητών/ διδασκόντων/ διοικητικού προσωπικού. Η αξιολόγηση ως ένας μοχλός της αναδιάρθρωσης του πανεπιστήμιου δεν ήταν ποτέ υπέρ των συμφερόντων των φοιτητών. Κάθε άνοδος στη διεθνή κατάταξη βάση της αξιολόγησης της ΑΔΙΠ (εξωτερική αξιολόγηση) συνεπάγεται, πέρα από τις διαγραφές φοιτητών, περεταίρω αλλαγές οι οποίες θα περνούν μέσα από τους οργανισμούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαγραφές έχουν πρώτο στόχο να πετάξουν έξω από το αμφιθέατρο τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, ενώ στη συνέχεια να ενισχύσουν στο φοιτητικό σώμα την εντατικοποίηση και τη λογική του ατομικού δρόμου. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας εκείνου του προτύπου του φοιτητή ρομπότ, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, η δημιουργία δηλαδή, του μελλοντικού εργαζόμενου της ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης και των κατηργημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε ως φοιτητικός σύλλογος πρέπει να είναι η πλήρης απόρριψη οποιουδήποτε σεναρίου διαγραφής φοιτητή με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο. Κι αυτό, γιατί υπερασπιζόμαστε μια φοιτητική ζωή με το δικαίωμα να επιλέγουμε εμείς τους ρυθμούς σπουδών μας (εντατικούς ή μη), να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εναλλακτικές αναζητήσεις, να συλλογικοποιούμε τις ανησυχίες μας, να έχουμε πολιτική δράση και να αντιστεκόμαστε σε ότι αδίκως μας επιβάλλεται.

Με βάση τα παραπάνω κρίναμε αναγκαίο να συνεδριάσει ο σύλλογος, γι αυτό και καλέσαμε ΔΣ για το παραπάνω ψήφισμα, και για ορισμό ΓΣ.

Όλοι στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Φ.Σ. του Β.Ε.Τ. την Τετάρτη 10/9 και ώρα 11:30 στην αίθουσα του ισογείου με θέματα:  
  • Πολιτική συγκυρία
  • Εκπαιδευτική συγκυρία (πρότυπος εσωτερικός κανονισμός, διαγραφές φοιτητών)
  • Ζητήματα σχολής

    Να μην γίνουμε η γενιά που διαγράφεται!
    Να γίνουμε η γενιά που θα τους διαγράψει!

1 σχόλιο: