Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης Φ.Σ. Β.Ε.Τ. - Τρίτη 21/10

Αποτελέσματα (παρόντες: 63):
Αγωνιστικό πλαίσιο (ΜΙΚΡΟΒΙΟ-Ε.Α.Α.Κ., IRA-Ε.Α.Α.Κ., Αρ.Εν.): 37
ΜΑΣ: 5
Αγωνιστικές Κινήσεις: 1 (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ δεν προσήλθαν )


Σήμερα η επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις επιταγές ΕΕ και ΔΝΤ, συνεχίζεται απέναντι σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Η πολιτική που ασκείται με το πρόσχημα της λιτότητας για τη σωτηρία της χώρας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και κατ επέκταση στην διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.  Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρη η βιασύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τα τελευταία μέτρα λιτότητας (πχ ΕΝΦΙΑ), καθώς το σενάριο για εκλογές σε άμεσο χρονικό διάστημα είναι εφικτό. Εξάλλου το γεγονός ότι ζητήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από μια τελευταία παράταση του να κρατηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί συνθήκες εκλογικής αναμονής, χωρίς ουσιαστικά να στηρίζει τα διάφορα κινήματα, αλλά περισσότερο να συμμετάσχει σε αυτά εν είδη προεκλογικής καμπάνιας. 

Σε αυτό το σκηνικό, είδαμε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους να γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δηλαδή η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της, μέσω της ψήφισης των οργανισμών στα ιδρύματα (για το Π.Ι. ψηφίστηκε σε τίτλους στις 27 Ιούλη). 


Τι σημαίνει όμως αυτό για τους φοιτητές;

Αρχικά με τη διακοπή των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), ειδικά και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, καθιστά πολλές οικογένειες ανίκανες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά και πολλούς φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επιπλέον σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπεται και περικοπή συγγραμμάτων και αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικές σημειώσεις. Μιλάμε λοιπόν για κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης.Επιπλέον τα πτυχία μας διασπώνται και απαξιώνονται. Πρώτο βήμα ήταν η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, ενώ στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει την διάσπαση του κύκλου σπουδών σε bachelor και master (3+2 χρόνια) και τη δημιουργία «φακέλου προσόντων». Αυτό σημαίνει ότι τα πτυχία μας παύουν να έχουν την ίδια αξία, αλλά ο καθένας θα είναι σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιητικών και διακρίσεων με σκοπό την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στους φοιτητές. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό μέσα στις σχολές μας! Διεκδικούμε ενιαία και ισχυρά πτυχία για όλους!Τέλος, μέσω  και του οργανισμού ψηφίστηκαν οι διαγραφές 180.000 συμφοιτητών μας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι «αιώνιοι» ‘η «λιμνάζοντες» ή όποιο άλλο χαρακτηρισμό επιλέξουν το υπουργείο, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, δεν αποτελούν κόστος για το κράτος, καθώς δεν δικαιούνται φοιτητική μέριμνα μετά τα ν+2 έτη (πάσο, σίτιση, στέγαση), εκτός αν θεωρείται κόστος η θέση τους στο αμφιθέατρο και η κόλλα που γράφουν στην εξεταστική. Ο λόγος όμως που πρέπει να καταδικάσουμε τις διαγραφές, είναι κυρίως ότι ως κύριο στόχο έχουν να ενισχύσουν στο φοιτητικό σώμα ένα μοτίβο φοίτησης με χαρακτηριστικό τον αυξημένο φόρτο εργασίας των φοιτητών και ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους από τις συλλογικές διαδικασίες και παράλληλα γίνεται βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών με οικονομικά προβλήματα. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας εκείνου του προτύπου του φοιτητή ρομπότ, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, η δημιουργία δηλαδή, του μελλοντικού εργαζόμενου της ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης και των κατηργημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε ως φοιτητικός σύλλογος πρέπει να είναι η πλήρης απόρριψη οποιουδήποτε σεναρίου διαγραφής φοιτητή με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο. Κι αυτό, γιατί υπερασπιζόμαστε μια φοιτητική ζωή με το δικαίωμα να επιλέγουμε εμείς τους ρυθμούς σπουδών μας (εντατικούς ή μη), να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εναλλακτικές αναζητήσεις, να συλλογικοποιούμε τις ανησυχίες μας, να έχουμε πολιτική δράση και να αντιστεκόμαστε σε ότι αδίκως μας επιβάλλεται.


Όσον αφορά τη σχολή μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε σχέση με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Αρχικά θεωρούμε νίκη του συλλόγου την αναστολή του μέτρου για τον περιορισμό στις δηλώσεις των μαθημάτων, γνωρίζοντας όμως ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό και μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Όσον αφορά τις χημείες θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές θα έπρεπε να εφαρμοστούν μόνο για το πρώτο έτος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση που έχει προκύψει, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.  Για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι βαθμοί για όσους έχουν περάσει τα μαθήματα στα οποία έγιναν αλλαγές, αλλά και η δυνατότητα εξέτασης των συγκεκριμένων μαθημάτων βάσει του παλιού προγράμματος για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, η σύμπτυξη των εργαστηρίων Οργανικής Χημείας ΙΙ και Αναλυτικής Χημείας σε ξεχωριστό μάθημα Εργαστήριο Χημείας Ι για μας δεν θα πρέπει να σημαίνει την ποιοτική αλλαγή της ύλης που διδάσκεται στα εργαστήρια.


Πολλοί φοιτητές θα υποχρεωθούν να ξαναδώσουν μάθημα που έχουν ήδη περάσει ως μέρος νέου μαθήματος,  εξεταστούν σε εργαστήρια τα οποία πλέον θεωρούνται ξεχωριστά μαθήματα και πρέπει να δοθούν  εκ νέου, ενώ είναι περασμένα με βάση το πώς διδάσκονται όταν παρακολουθήθηκαν , ενώ μαθήματα που πιθανώς να έχουν περαστεί αντικαθιστώνται από άλλα που αναπληρώνουν τις μονάδες τους, χωρίς να είναι σαφές το αν θα μετρήσουν κανονικά ως περασμένα. Η κατοχύρωση από το σύλλογο πως κανείς δεν πρέπει να δώσει ξανά μάθημα ή εργαστήριο το οποίο έχει περάσει, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και το δικαίωμα παραμονής στο παλιό πρόγραμμα σπουδών για όποιον το επιθυμεί, ώστε να μη δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.


Η λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και η μαζικοποίηση των διαδικασιών τους, αλλά και η οργάνωση με οποιονδήποτε τρόπο των φοιτητών στον κοινωνικό τους χώρο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση οποιουδήποτε μικρό ή μεγάλου, ειδικού ή γενικού προβλήματος. Το χτίσιμο μιας αλληλέγγυας σχέσης μεταξύ των φοιτητών ως απαραίτητη προϋπόθεση συσπείρωσης είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, και καθημερινά με την κατάσταση να δυσκολεύει για πολλούς συμφοιτητές μας, προσφέρονται τρόποι και ευκαιρίες για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό. Μια πρώτη σκέψη πάνω σε αυτό αφορά το γνωστό φαινόμενο ότι κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών της σχολής μας (1ο έτος για εργαστηριακές ποδιές, 2ο για υλικά εργαστηρίων) υποχρεούται να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά αυτού του εξοπλισμού, το οποίο προφανώς δεν είναι εύκολο για όλους. Πέρα από τις διακηρύξεις και τις υπογραφές, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος στην πράξη από το σύλλογο, με τη λειτουργία μιας κίνησης δανεισμού υλικών προς φοιτητές που αδυνατούν να αγοράσουν δικό τους εξοπλισμό εξ ολοκλήρου, ή τη λειτουργία ταμείου αλληλεγγύης για την αγορά ποδιών και αναλώσιμων θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου, του νόμου Αρβανιτόπουλου, του νομοσχεδίου «Αθηνά» και του οργανισμού. Καμία σκέψη για εφαρμογή τους!

·Εμποδίζουμε τη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας  Συμβουλίων Διοίκησης όποτε και όπου κι αν γίνουν.

·Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα!

·Ανατροπή του Μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εκπαίδευση, υγεία κι εργασία. Έξω η τρόικα, ρήξη με Ευρώ-ΟΝΕ.

·Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

·Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

·Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

·Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.

·Κάτω τα χέρια από το άσυλοαπαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

·Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών από αγωνιστές του κινήματος.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε αλυσίδες  μαθημάτων, ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις, συγχωνεύσεις. Όχι στο σχέδιο «Αθηνά».

·Ενιαίο πτυχίο βιολόγου και ένταξη στη σχολή Θετικών Επιστημών.

·Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.

·Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

·Κατάργηση όλων των προαπαιτούμενων για τη λήψη πτυχιακής εργασίας.

·Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

·Δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

·  Παράταση των δηλώσεων μαθημάτων έως ότου λυθεί το ζήτημα του προγράμματος σπουδών.

·  Καμία διαγραφή φοιτητή!

·  Άμεση διεξαγωγή συνέλευσης του τμήματος καθηγητών που θα πάρει απόφαση για τα παραπάνω ζητήματα με παράσταση διαμαρτυρίας από το φοιτητικό σύλλογο.

·  Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο για τα παραπάνω ζητήματα.

·  Συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων την Πέμπτη 23/10 και ώρα 12 στο Μεταβατικό και κάλεσμα σε επιτροπή αγώνα με τους διοικητικούς και τους καθηγητές.

·  Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 23/10 και ώρα 6 από Ακαδημία.

·  Παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδήλωση που διοργανώνει το Συμβούλιο Ιδρύματος για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τετάρτη 29/10.

·  Λειτουργία από το σύλλογο κίνησης αλληλεγγύης για εξασφάλιση εργαστηριακού υλικού για όλους τους φοιτητές.

·  Κατάληψη της Πρυτανείας στις 22-23/10.

·  Επόμενη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 4/11 και ώρα 11:30.

·  Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους στην Αθήνα την Πέμπτη 6/11.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου