Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φ.Σ. Β.Ε.Τ. Τρίτη 4/11

Αποτελέσματα (παρόντες: 68):
Αγωνιστικό πλαίσιο (ΜΙΚΡΟΒΙΟ-Ε.Α.Α.Κ.Αρ.Εν.): 40

ΜΑΣ: 4

Αγωνιστικές Κινήσεις: 1 

Σήμερα η επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις επιταγές ΕΕ και ΔΝΤ, συνεχίζεται απέναντι σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Η πολιτική που ασκείται με το πρόσχημα της λιτότητας για τη σωτηρία της χώρας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και κατ επέκταση στην διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.  Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρη η βιασύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τα τελευταία μέτρα λιτότητας (πχ ΕΝΦΙΑ), καθώς το σενάριο για εκλογές σε άμεσο χρονικό διάστημα είναι εφικτό. Εξάλλου το γεγονός ότι ζητήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από μια τελευταία παράταση του να κρατηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί συνθήκες εκλογικής αναμονής, χωρίς ουσιαστικά να στηρίζει τα διάφορα κινήματα, αλλά περισσότερο να συμμετάσχει σε αυτά εν είδη προεκλογικής καμπάνιας.  


Σε αυτό το σκηνικό, είδαμε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους να γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δηλαδή η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της, μέσω της ψήφισης των οργανισμών στα ιδρύματα (για το Π.Ι. ψηφίστηκε σε τίτλους στις 27 Ιούλη).  Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν με αυταρχικό τρόπο τα Συμβούλια Διοίκησης, που έρχονται ακριβώς να εφαρμόσουν τους νόμους και τους οργανισμούς. Σημαντικό γι αυτό το λόγο είναι το μπλοκάρισμα της φιέστας που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης του Παν.Ιωαννίνων από φοιτητικούς συλλόγους στις 29/10, και η πραγματοποίησή της τελικά σε ιδιωτικό χώρο εκτός πανεπιστημίου με τα ΜΑΤ να την προστατεύουν.


Τι σημαίνει όμως αυτό για τους φοιτητές;

Αρχικά με τη διακοπή των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), ειδικά και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, καθιστά πολλές οικογένειες ανίκανες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά και πολλούς φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επιπλέον σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπεται και περικοπή συγγραμμάτων και αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικές σημειώσεις. Μιλάμε λοιπόν για κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης.



Επιπλέον τα πτυχία μας διασπώνται και απαξιώνονται. Πρώτο βήμα ήταν η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, ενώ στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει την διάσπαση του κύκλου σπουδών σε bachelor και master (3+2 χρόνια) και τη δημιουργία «φακέλου προσόντων». Αυτό σημαίνει ότι τα πτυχία μας παύουν να έχουν την ίδια αξία, αλλά ο καθένας θα είναι σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιητικών και διακρίσεων με σκοπό την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στους φοιτητές. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό μέσα στις σχολές μας! Διεκδικούμε ενιαία και ισχυρά πτυχία για όλους!



Τέλος, μέσω και του οργανισμού ψηφίστηκαν οι διαγραφές 180.000 συμφοιτητών μας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι «αιώνιοι» ‘η «λιμνάζοντες» ή όποιο άλλο χαρακτηρισμό επιλέξουν το υπουργείο, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, δεν αποτελούν κόστος για το κράτος, καθώς δεν δικαιούνται φοιτητική μέριμνα μετά τα ν+2 έτη (πάσο, σίτιση, στέγαση), εκτός αν θεωρείται κόστος η θέση τους στο αμφιθέατρο και η κόλλα που γράφουν στην εξεταστική. Ο λόγος όμως που πρέπει να καταδικάσουμε τις διαγραφές, είναι κυρίως ότι ως κύριο στόχο έχουν να ενισχύσουν στο φοιτητικό σώμα ένα μοτίβο φοίτησης με χαρακτηριστικό τον αυξημένο φόρτο εργασίας των φοιτητών και ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους από τις συλλογικές διαδικασίες και παράλληλα γίνεται βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών με οικονομικά προβλήματα. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας εκείνου του προτύπου του φοιτητή ρομπότ, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, η δημιουργία δηλαδή, του μελλοντικού εργαζόμενου της ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης και των κατηργημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε ως φοιτητικός σύλλογος πρέπει να είναι η πλήρης απόρριψη οποιουδήποτε σεναρίου διαγραφής φοιτητή με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο. Κι αυτό, γιατί υπερασπιζόμαστε μια φοιτητική ζωή με το δικαίωμα να επιλέγουμε εμείς τους ρυθμούς σπουδών μας (εντατικούς ή μη), να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εναλλακτικές αναζητήσεις, να συλλογικοποιούμε τις ανησυχίες μας, να έχουμε πολιτική δράση και να αντιστεκόμαστε σε ότι αδίκως μας επιβάλλεται.


Ενάντια σε αυτά που προσπαθεί το Υπουργείο να περάσει, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ συνεδρίασαν και αποφάσισαν την κατάληψη της Πρυτανείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Όταν προσπάθησαν να υλοποιήσουν την απόφασή τους, βρήκαν απέναντι τους τα ΜΑΤ (μέσα στο χώρο του ασύλου). Αυτού του είδους η καταστολή είναι πρωτοφανής, με τον κ.Φορτσάκη (πρύτανης ΕΚΠΑ) να απειλεί τους φοιτητές με μηνύσεις και περαιτέρω καταστολή, αλλά και τον Σαμαρά να τους αποκαλεί «θρασίμια». Ταυτόχρονα, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να προβάλλουν αυτό το ζήτημα με ξεκάθαρη τοποθέτηση ενάντια στους φοιτητικούς συλλόγους, αναπαράγοντας την ιστορία για «μειοψηφίες που δεν αφήνουν τα ιδρύματα να λειτουργήσουν». Ας απαντήσουν όμως, πόσο μειοψηφική είναι μια γενική συνέλευση με απαρτία 150 ατόμων, που γίνεται με 300 και αποφασίζει το συγκεκριμένο πλαίσιο με πάνω από 200 ψήφους;  


Όταν οι νόμοι τους μας πετούν από τα όργανα συνδιοίκησης, εμείς θα είμαστε εκεί να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε την καθημερινότητά μας και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, απέναντι σε αυτά που μας επιβάλλουν. Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά του πρύτανη του ΕΚΠΑ και απαιτούμε την παραίτησή του!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου, του νόμου Αρβανιτόπουλου, του νομοσχεδίου «Αθηνά» και του οργανισμού. Καμία σκέψη για εφαρμογή τους!

·Εμποδίζουμε τη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας  Συμβουλίων Διοίκησης όποτε και όπου κι αν γίνουν.

·Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα!

·Ανατροπή του Μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εκπαίδευση, υγεία κι εργασία. Έξω η τρόικα, ρήξη με Ευρώ-ΟΝΕ.

·Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

·Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

·Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

·Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.

·Κάτω τα χέρια από το άσυλοαπαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

·Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών από αγωνιστές του κινήματος.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε αλυσίδες  μαθημάτων, ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις, συγχωνεύσεις. Όχι στο σχέδιο «Αθηνά».

·Ενιαίο πτυχίο βιολόγου και ένταξη στη σχολή Θετικών Επιστημών.

·Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.

·Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

·Κατάργηση όλων των προαπαιτούμενων για τη λήψη πτυχιακής εργασίας.

·Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

·Δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

·  Παράταση των δηλώσεων μαθημάτων έως ότου λυθεί το ζήτημα του προγράμματος σπουδών.

·  Καμία διαγραφή φοιτητή!

·  Άμεση διεξαγωγή συνέλευσης του τμήματος καθηγητών που θα πάρει απόφαση για τα παραπάνω ζητήματα με παράσταση διαμαρτυρίας από το φοιτητικό σύλλογο.

·  Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο για τα παραπάνω ζητήματα.

·  Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία με πανό μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους στην Αθήνα την Πέμπτη 6/11.

·  Δωρεάν μετακίνηση του συλλόγου στην Αθήνα για την πορεία 6/11. Διεκδίκηση λεωφορείου από την Πρυτανεία ή κάλυψη μέρους των εξόδων από το ταμείο του συλλόγου.

·  Αναβολή και αναπλήρωση των εργαστηρίων της Πέμπτης 6/11

·  Καλούμε τα μέλη του συλλόγου που δεν θα καλυφθεί η δωρεάν μετακίνησή τους να στηρίξουν το τοπικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6/11

· Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 11/11 και ώρα 11:30


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου